Rondje om de wereld met Mariam

november 2021

Mijn eerste stuk begint in  ons eigen land  en wel met  de Volendamse Band:

In 1965 besluiten 3 schoolvrienden, Jan Tuijp, Cees Tol en Evert Woestenburg samen muziek te maken in de dansschool van Spruitje ( de heer Buijs) in Volendam. Met Arnold Mühren wordt een bsgitaar gebouwd en de ouders van Cees Tol worden twee gitaren en een versterker aangeschaft.

Het is de tijd van de muziek van de Shadows en dat gaan ze naspelen en de band wordt aangevuld met Gerrit Woestenburg die een eigen drumstel heeft en dus de drummer van de band wordt. Als ze op een avond optreden op het jeugdhonk Pius X is Jan Veerman als zanger erbij gehaald en hiermee is officieel de Band Zonder Naam geboren.

De mannen besluiten na een paar optredens om een manager te zoeken om het professioneler aan te pakken en in mei 1966 accepteert Dick de Boer deze functie. Er wordt geïnvesteerd in instrumenten en apparatuur en het eerst officiéle optreden is diezelfde maand een feit. Het optreden is een daverend succes die de kranten haalt.

Een naam vinden is wel een dingetje en uiteindelijk wordt de naam Band zonder Naam afgekort naar BZN met eerst nog 66 erachter.

Jaap Sombroek vervangt de eerdere drummer die dan pas 14 jaar is en doordat er nu ook vervoer is speelt de band met succes nu ook elders in het land.

De militaire dienstplicht waarvoor enkele bandleden in 1967 worden opgeroepen gooit bijna roet is de succesvolle carriére maar dat wordt gelukkig omzeilt.

De eerste single is een feit rond de jaarwisseling 1967/68 .
De eerste single’s doen het op twee Top 40 noteringen niet zo heel best maar de optredens trekken volle zalen maar Evert Woestenburg besluit de band te verlaten en wordt vervangen door Thomas Tol.
Ook verlaat Jaap Sombroek de band en daarvoor in de plaats komt Jan Keizer.

In Engeland en Zweden doet de band het goed met hun optredens maar de single die in 1970 wordt uitgebracht flopt wederom. Toch is er veel vraag naar de band en in 1971 is er dan eindelijk weer een Top 40 hit die de 16de plaats bereikt.
Eind 1970 wordt het eerste album gelanceerd met 8 eigen composities maar ook dit album voldoet niet aan de verwachtingen en ondertussen daalt de populariteit an heavy rockmuziek.

De band zoekt naar een nieuwe sound en een kleine doorbraak is er dan met de single Rolling around the Band.en in augustus 1973 Sweet Silver Anny, geschreven door Hans Bouwens ( George Baker) .In februari1974 wordt Barbers Rock uitgebracht en bereikt uiteindelijk een 19de plaats in de Top 40.

Het roer gaat om, zanger Jan Veerman wordt bedankt en Jan Keizer neemt die plek nu voor zijn rekening en de drums worden ingenomen door Jack Veerman. Maar ook dit lijkt maar niet te werken want Jan Keizer’s stem is niet bestand tegen de muziekstijl die je wat schreeuwerig kan noemen. Bij toeval wordt de band echter op een heel ander spoor gezet bij een rustig optreden waar zangeres Marie Kwakman zingt. De melodieuze muziek slaat aan bij het publiek en ook de stem van Jan komt zo beter tot zijn recht.

Echter nu zoekt de band dus naar een zangeres en Maria Kwakman zingt de demo n van het nummer Mon Amour maar ze besluit het erbij te laten dus er wordt een auditie gehouden en zo is uiteindelijk de keuze gemaakt om Annie Schilder bij de band te laten komen.

1976-1984

Bzn is een gouden en platina team met Jan Keizer ( zanger), Annie Schilder ( zangeres),Cees (gitaar) en Thomas Tol (toetsen) en Jack Veerman (drums).
Mon Amour slaat eerst niet echt aan tot hij als alarmschijf wordt gebombardeert. Het nummer schiet naar de eerste plaats in de Top 40 waar het 5 weken als nummer 1 notering blijft staan.
Daarna volgen vele albums die allen goud en platina worden , de band staat in groeiende belangstelling in binnen en buitenland. Ook worden er prachtige buitenland specials gemaakt die goed bekeken worden.
Er lijkt echter een einde van het succes als Annie Schider
na 8 jaar de band verlaat.

Een complete schok gaat er door de band , muziekland en bij de vele fans maar hoe nu verder, een nieuwe auditie zien ze niet zo zitten maar gelukkig weet Jack Veerman iemand waar ze in het geheim een zang test mee doen. Carola Smit is dan 20 jaar en wordt diezelfde avond aangenomen als de nieuwe zangeres van BZN.

Tijdens een concert in de Vereeniging te Nijmegen neemt Annie Schilder op 25 maart 1984 voorgoed afscheid. Carola Smit wordt geïntroduceerd en de volgende dag wordt de nieuwe single ‘If I Say The Words’ uitgebracht. Carola’s eerste tv-debuut was in de Ted de Braakshow met het nummer ‘If I say the Words’. Dit nummer stond acht weken lang in de Top 40 en haalde de vierde positie. Het album ‘Reflections’ werd platina en Carola werd in de harten van de BZN-fans gesloten.

1984-1988

De muzikale carriére gaat met Carola Smit onveranderd door en de angst van de wisseling wordt langzaam aan weggenomen. Radio en televisie er veel aandacht aan en meer dan 40.000 fans stomen toe om te genieten van een groots concert.

In 1986 bestaat de Band 20 jaar en dat wordt gevierd met een groot openluchtconcert in het centrum van Volendam.

Niets lijkt de band te stoppen tot die tweede paasdag 20 april 1987 als Carola Smit met verlammingsverschijnselen wordt opgenomen.Een herseninfarct en de roddelbladen speculeren al over hoe nu verder, BZN stopt of komt Annie weer terug. Carol is een taaie en hersteld langzaam en dat kost tijd.
Optredens worden gestopt maar 25 april 1987 staat er met grote koppen in de Telegraaf “Carola, we blijven op je wachten”
Dit betekend een einde aan alle speculaties en de jongens gaan vast aan de slag met nieuw materiaal.

Carola gaat aan de slag met haar revalidatie en er wordt dan gesproken over een come back later in het jaar en vanaf oktober kan BZN weer gaan touren en na 4 maanden revalidatie zingt ze op 18 augustus de resterende nieuwe nummers van het nieuwe album in.

Het gaat de band weer voor de wind maar dan:

Nog meer tegenslag

Tot februari 1988. De ‘Visions’-tour is op de helft als gitarist Cees Tol de andere bandleden laat weten te stoppen met BZN. Na 22 jaar heeft hij er genoeg van. Vooral het vele reizen van en naar optredens door het hele land gaan hem steeds meer tegen staan. Met het stoppen van Cees verliest de band niet alleen een goede gitarist, maar ook een van de tekstschrijvers. Uiteindelijk wordt hij vervangen door Dirk van der Horst.

Ongeveer twee maanden nadat Cees besloten had de band te verlaten, geeft ook toetsenist Thomas Tol op 13 april aan te willen stoppen. Thomas heeft zich twintig jaar ingezet voor de band, maar de spanning is er voor hem nu af. Doordat Cees en nu ook Thomas de band verlaten, wordt het onzeker voor de band het succes vast te houden. Thomas was verantwoordelijk voor vele melodieën die tot succes hebben geleid. Andermaal gaat BZN op zoek naar een nieuw bandlid. Later in april wordt Dick Plat gevraagd de plaats van Thomas Tol.

Gezondheid

Op 19 augustus 1999, vlak voor een televisieoptreden, ging Keizer op aandringen van BZN-collega Jan Tuijp naar zijn huisarts, die hem direct doorverwees naar het ziekenhuis. Daar bleek hij op het nippertje te zijn ontsnapt aan een hartinfarct en te moeten worden geopereerd. Hij kreeg vier omleidingen, die er voor moesten zorgen dat zijn hart weer optimaal functioneerde. Op 21 januari 2000 stond Keizer uiteindelijk weer met de band op het podium.

Er volgen nog vele singles, albums en jubileums, en altijd zijn daar de vele fans, de vele buitenlandse tours en opnames voor albums. Niets lijkt dar verandering in te kunnen brengen maar dan die dag dat het muzieknieuws deze aankondiging doet:

BZN houdt na 40 jaar op te bestaan
Band kondigt uitgebreide afscheidstour aan
Muzieknieuws 15-02-2006 18:36

BZN (Band Zonder Naam), de succesvolste band uit de geschiedenis van de Nederlandse Top 40, gaat stoppen. Dat maakten de bandleden vanmiddag, woensdag 15 februari 2006, bekend tijdens een persconferentie in hun thuisplaats Volendam.
BZN neemt eerst nog uitgebreid afscheid van alle fans. In oktober 2006 begint “The Final Tour”. BZN’s afscheidstournee loopt door tot juni 2007.

Bassist Jan Tuijp, woordvoerder van BZN, verklaarde vandaag:

“”Een tijd geleden vertelde Jan Keizer ons dat hij het na veertig jaar welletjes vond en dat hij wilde stoppen met BZN. Wij schrokken in eerste instantie wel, maar hebben respect voor de beslissing van Jan Keizer. (…) In goed overleg hebben wij daarom besloten dat de volgende tour de laatste zal zijn.”

Jan Keizer is sinds jaar en dag leadzanger van BZN, maar voor die tijd zat hij enige tijd op de drumkruk bij de palingrockers. Pas met de komst van drummer Jack Veerman (foto) in 1974 schoof Jan Keizer door naar de positie van zanger.

BZN schrijft al meer dan veertig jaar geschiedenis in Nederland. De populaire Volendammers hebben een unieke positie veroverd in de Nederlandse popgeschiedenis, met als hoogtepunt de Koninklijke Onderscheiding die de band in november 2005 in ontvangst mocht nemen tijdens het feest ter ere van het 40-jarig jubileum.

En zo kwam er een eind aan 40 jaar muziekgeschiedenis van een band die een fenomeen is geworden in onze Nederlandse popmuziek.

Onderscheidingen

BZN is meermalen onderscheiden voor zijn verdienste voor de Nederlandse popmuziek, onder andere met een Edison (2001). Enkele andere prijzen van hen zijn: de Veronica Top 40 Award (1976 en 1980), Gouden Tulp (1979), Gouden Harp (1983), Gulden Vedel (1987), Veronica Award (1983, 1984, 1988, 1989, 1991 en 1992) en Lifetime Achievement Award (2000). Ook hebben Keizer (1997), Smit, Veerman, Tuijp en Plat (allen 2005) een koninklijke onderscheiding ontvangen.

In 1985 kreeg BZN de Firato-Award, wat betekende dat de groepsleden de meest populaire artiest van Nederland in dat jaar waren. In 1988 en 1990 kreeg de band deze prijs opnieuw.

©Mariam