Indo Herinneringen van Rob Donkervoort

november 2021

Electric Johnny and his Skyrockets uit Roterdam  was één van de eerste en belangrijkste Indo Rockgroepen in Nederland.

Ontstaan van The Skyrockets

De band van Electric Johnny alias Jan Schouten is van oorsprong een typische Indische familieformatie. In 1950 vestigde de familie Schouten zich in Rotterdam. Vader Schouten had als tamboer-majoor bij de KNIL gediend. De broers Jan, Henk, Cor en Daan speelden naast hun opleiding op technische scholen met zelfgemaakte snaarinstrumenten Hawaiian muziek op Indische feestavonden.

In 1958 sloeg in Rotterdam als eerste grote stad in Nederland de Rock & Roll vlam in de pan.In 1959 begon Jan Schouten met zijn broers zijn eigen orkest Electric Johnny & The Skyrockets. Het zevenmans orkest bestond naast de 4 broers Schouten op gitaar uit drummer Gerrit Krause (ex- zeeman), zwager Frans Huysmans op bongo en maracas en zanger Roy Michaels alias Roel Pichell. De band beschikte over een uitstekende zelfgebouwde geluidsinstallatie. Jan Schouten was toen al in het bezit van een Höfner gitaar (wat zijn handelsmerk zou worden) en broer Henk Schouten speelde op een zelfgebouwde basgitaar.

De Skyrockets ontwikkelden een eigen stijl die ze South-American-Rock noemden, een mengeling van Indo Rock en Latin music.

Electric Johnny & his Skyrockets was in 1975 de inspiratiebron voor enkele verzamelaars die de stijlnaam Indo Rock introduceerden.

© Rob Donkervoort